Read the following passage then answer the questions below:

A poor man had three sons. One day, his neighbour gave him a cooked chicken to feed his sons. He gathered them and said, "I have a delicious chicken for you .Tomorrow I'll give it to the one who sleeps well and tells me the best dream he will have." The next morning, the man called his sons. The first son said that he had a nice dream. He was sitting in a garden, there were trees, flowers, birds and fruits to eat. Then, it was the turn of the second son. He said his dream was aweful. He was sitting at a tank of juice, then he fell in it, but he drank all the juice and saved his life. It was the turn of the third son who said, "Father, you know that I always walk during my sleep. Last night, I walked while I was sleeping and ate the chicken." The poor man laughed loudly and said "Hey son! You are a very clever boy."

A) Choose the correct answer from a	a, b, c & a:	
1 The best title for this story is a		
a) The Greedy Boy	b) The Clever Son	
c) The Three Brothers	d) The Wise Father	
2- The word " <u>aweful</u> " in line (6) means		
a) very good	b) very nice	
c) very bad	d) very interesting	
3- The pronoun " <u>them</u> " in line (2) refers to		
a) the sons	b) the neighbours	
c) the family	d) the fathers	
4- In this story, the writer tries to		
a) convience us with healthy food.	b) tell us about a happy family.	
c) show the importance of fathers.	d) explain the meaning of thinking well.	
B) Answer the following questions:		
5- Who ate the delicious chicken at the end?		
6- What did the neighbour give the poor man?		
7- Why was the father happy when talking to the third son?		

Read the following passage then answer the questions below:

Mr. James told his wife that the journey into the middle of Africa would be dangerous, but she went with **him**. Before going to hunt, Mr. James gave his wife a bell to use if she was in danger. After he had left, he heard the bell, so he went back quickly to the tent. He asked her, she said, "I was only testing the bell". After some, the bell rang again. Mr. James asked time "her, she said, "I knocked it by mistake."

Mr. James returned to his hunting, but soon he heard the bell once more. He didn't care about that. He thought that his wife had used it badly as usual. After a while, he got back to the camp. He was very astonished! Mrs. James was lying on the ground, with blood running from a big cut on her shoulder.

A) Choose the correct word from a,	b, c & d:
1- The best title for the passage is	
a) A Family Tour	b) A Strange Situation
c) A Busy Day	d) A Scientific Fact
2- The word " <u>astonished</u> " in line (8)	means
a) surprised	b) happy
c) pleased	d) comfortable
3- The pronoun" <u>him</u> " in line (2) refer	rs to
a) Mr. James	b) his wife
c) the camp	d) an African man
4- The purpose of the writer in this pas	ssage is
a) To be careful when using things	b) To stay in a safe place
c) To play with dangerous things	d) To stay with other people
B) Answer the following questions:	
5-What had happened to Mrs. James at	t the end?
6- Where did Mrs. James and his wife	go?
7-Why did Mr. James give the bell to h	nis wife?
••••••	

Read the following passage then answer the questions below:

There are two types of activities for people to do in their free time . They are indoor activities and outdoor ones. Indoor activities can be done or practised at home, but the outdoor ones can be practised outside homes. There are many examples of the indoor activities such as cooking, watching TV, painting, surfing the Internet, playing computer games or chatting with friends on the net. Playing a sport in a club, shopping or having a computer course are outdoor activities. Anyhow, when you have a hobby or something important to do in your free time, you feel happy, satisfied and proud as you can do something useful and important for yourself and for the other people around you. Meeting friends can be done at home or at any other place like at cofe shops, in clubs, at cinemas, on beaches or in gardens.

A) Choose the correct answer from a, b, c & d:

Prepared By: Mrs. Eman Sayed

11) Choose the correct this wer from the by	<u>c c u u </u>	
1- The best title of the passage is		
a) Free Time Activities	b) Indoor Activities	
c) Places To Visit	d) Outdoor Activities	
2- The underlined pronoun " <u>they</u> " in line (1) refers to		
a) people	b) hobbies	
c) activities	d) sports	
3- The opposite of the underlined word " <u>satisfied</u> " in line (8) is		
a) angry	b) content	
c) sad	d) nervous	
4- The purpose of the writer in this passage is to		
a) convience us with shopping.	b) focuss on games and sports	
c) express the meaning of happiness.	d) show the types of activities	
B) Answer the following questions		
5- What are the outdoor activities?		
6- How can people spend their free time at home?		
7- Where do people always meet?		

H.O.D Ms. Badria Al- Muttari

Read the following passage then answer the questions below:

Respecting rules is one of the values that we should have in our life. Every where we need to follow the rules. In the streets or on the roads, drivers mustn't break the traffic **signals**. They must stop their cars if the traffic light is red. It is important to wait if it is yellow and they must go if it is green. As a safety rule, people who walk in the streets should look left, right then left again if they want to cross the road. Also, at school, students are not allowed to write on the walls or throw rubbish on the floor. **They** should listen carefully to their teachers in class. It is not good at all to chew gum or make any noise in class. In the science lab, students are supposed to wear white coats as they are doing experiements. They don't eat or drink as long as they are in the lab.

A) Choose the correct answer from a, b, c & d:

Prepared By: Mrs. Eman Sayed

1- The best title of the passage is		
a) Traffic Lights	b) Respecting Parents	
c) Careless Drivers	d) A Great Value	
2- The underlined pronoun "They" in line (7) refers to		
a) students	b) people	
c) streets	d) roads	
3- The opposite of the word " signals " in line (3) means		
a) marks	b) rules	
c) lines	d) lights	
4- The purpose of the writer in this passage is		
a) to convience us with signals.	b) to show aspects of repecting rules.	
c) to focus on the value of time.	d) to explain the traffic rules.	
B) Answer the following questions:		
5- What are the things that students shouldn't do at school?		
6- How should you cross the road in the right way?		
7- Why is it important to respect rules?		

H.O.D Ms. Badria Al- Muttari

Read the following passage then answer the questions below:

Some sources of energy such as oil and coal cause pollution and many other health problems to people . That is why they are trying to have new sources of energy to find solutions to their sufferings . Scientists can use huge mirrors to get solar energy from the sunlight. **They** can use sea water to produce electricity. They always say that the sun can provide us with a huge amount of energy which is clean and does not cause pollution. For these reasons, most countries all over the world are thinking seriously to get energy out of natural materials. In the past, people in India and China used the dry animal waste for burning. Solar power could be one of the best sources of energy. It can be used for heating water , powering machines and running factories. Solar energy is not expensive because it is produced from the sun as an **endless** natural source of heat and light .

A) Choose the correct answer from a, b, c & d:

11) Choose the correct this wer from a, b, e	<u>cc u.</u>	
1- The best title of the passage is		
a) Clean Energy	b) Oil Energy	
c) Pollution	d) Solar Power	
2- The underlined pronoun " they " in line (4) refers to the		
a) problems	b) sources	
c) people	d) scientists	
3- The underlined word " <u>endlesss</u> " in line (8) means		
a) free	b) cheap	
c) unlimited	d) safe	
4- The purpose of the writer in this passage is to		
a) focus on the value of natural power.	b) convience people of the sun power	
c) show the causes of pollution.	d) express the need to the sun and water.	
B) Answer the following questions:		
5- How did the Indians and the Chinese use animal waste?		
6- Why do people try to get energy from the sun?		
7- What is the solar energy used for?		
•••••		